19 Ekim 2010 Salı

evde yoğurt mayalama

İlk yoğurt denemelerimi Nevra ek gıdaya başlayınca yapmıştım.
İlk denemeler için oldukça başarılı yoğurtlarım oldu.
Mevsim değişirken evdeki ısının da değişmesiyle, benim yoğurtlar Nevra'nın deyişiyle tombiş olmaz oldu.
Ben de yoğurt işini , Aysun Hanım'ın sütü evimize gelmeye başlayana kadar bıraktım.
İlk yemek tarifim yoğurt olsun istedim.
  • çiğ süt kullanacaksanız sütü kaynatarak başlamalısınız. pastorize ya da UHT süt kullanacaksanız mayalayacağınız sıcaklığa getirmeniz yeterli
  • mayalama sıcaklığı çok önemli. çok sıcak olursa yoğurt ekşi olur, soğuk olursa da yoğurt olmaz
  • doğru sıcaklık küçük parmağınızın dayanabileceği şeklinde tanımlansa da herkesin parmağının dayanabileceği ısı farklı olduğundan ,hiç de güvenilir bir ifade değildir
  • doğru sıcaklığı bulmak için ya  yoğurt mayalamayı bilen birini bulun ya da deneyip yanılarak öğrenin
  • termometreniz varsa 42-44 derece arasında bir sıcaklığı hedefleyin
  • Sütü kaynatacaksanız tencerenin dibini tutmamaması için, suyla çalkalayın
  • mayanızın miktarı hiç önemli değil. ben beş litre sütü bir kaşık yoğurt ile mayalıyorum
  • Mayanızı tencereden alacağınız ılık sütle karıştırın ve sütünüzün içine kaşık yardımıyla ve iyice karıştırarak aktarın
  • tencerenin her tarafını bir battaniye ile sarmalamanız yeterli olacaktır
  • beş ya da altı saat bekleyin
  • açtıktan sonra buzdolabında bir gece bekletin
  • yoğurt sulu olduysa ya yoğurdunuz sıcaklığı az olmuştur ya da yeterince sarmalamamışınızdır, endüstriyel yoğurda yakın bir katılık hedefliyordanız, sütünüzü normalde kaynattığınızdan daha fazla kaynatın
  • yoğurt ekşi olduysa da tam tersi, ya mayaladığınız sıcaklık yüksektir ya da fazla bekletmişsinizdir
  • az yağlı yoğurt istiyorsanız sütünüzün kaymağını alın
  • UHT ya da pastorize kullanıyorsanız, yağsız ya da az yağlı sütleri tercih edebilirsiniz
  • ben yoğurdun mayasını belli sıklıklarla değiştiriyorum. piyasadaki prebiyotik içereren yoğurtları ara sıra da kefiri mayama ekliyorum
dilerim kendi yoğurdunuz yapmanın ne kadar eğlenceli olduğunu farkedebilirsiniz..