İlk denemeler için oldukça başarılı yoğurtlarım oldu.
Mevsim değişirken evdeki ısının da değişmesiyle, benim yoğurtlar Nevra'nın deyişiyle tombiş olmaz oldu.
Ben de yoğurt işini , Aysun Hanım'ın sütü evimize gelmeye başlayana kadar bıraktım.
İlk yemek tarifim yoğurt olsun istedim.
- çiğ süt kullanacaksanız sütü kaynatarak başlamalısınız. pastorize ya da UHT süt kullanacaksanız mayalayacağınız sıcaklığa getirmeniz yeterli
- mayalama sıcaklığı çok önemli. çok sıcak olursa yoğurt ekşi olur, soğuk olursa da yoğurt olmaz
- doğru sıcaklık küçük parmağınızın dayanabileceği şeklinde tanımlansa da herkesin parmağının dayanabileceği ısı farklı olduğundan ,hiç de güvenilir bir ifade değildir
- doğru sıcaklığı bulmak için ya yoğurt mayalamayı bilen birini bulun ya da deneyip yanılarak öğrenin
- termometreniz varsa 42-44 derece arasında bir sıcaklığı hedefleyin
- Sütü kaynatacaksanız tencerenin dibini tutmamaması için, suyla çalkalayın
- mayanızın miktarı hiç önemli değil. ben beş litre sütü bir kaşık yoğurt ile mayalıyorum
- Mayanızı tencereden alacağınız ılık sütle karıştırın ve sütünüzün içine kaşık yardımıyla ve iyice karıştırarak aktarın
- tencerenin her tarafını bir battaniye ile sarmalamanız yeterli olacaktır
- beş ya da altı saat bekleyin
- açtıktan sonra buzdolabında bir gece bekletin
- yoğurt sulu olduysa ya yoğurdunuz sıcaklığı az olmuştur ya da yeterince sarmalamamışınızdır, endüstriyel yoğurda yakın bir katılık hedefliyordanız, sütünüzü normalde kaynattığınızdan daha fazla kaynatın
- yoğurt ekşi olduysa da tam tersi, ya mayaladığınız sıcaklık yüksektir ya da fazla bekletmişsinizdir
- az yağlı yoğurt istiyorsanız sütünüzün kaymağını alın
- UHT ya da pastorize kullanıyorsanız, yağsız ya da az yağlı sütleri tercih edebilirsiniz
- ben yoğurdun mayasını belli sıklıklarla değiştiriyorum. piyasadaki prebiyotik içereren yoğurtları ara sıra da kefiri mayama ekliyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder